7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nauja Lauros Garbštienės paroda „Ašmenys pamažu sinchronizuojasi“ „Atletikoje“

LTMKS inf.
Nr. 33 (1312), 2019-10-18
Dailė Anonsai

Šį ketvirtadienį, spalio 17 d. nuo 19 val. galerijoje „Atletika“ (Vitebsko 21, Vilnius) atsidarys jau antroji paroda. Ją pristatys menininkė Laura Garbštienė, kuri kartu visus pakvies jungtis į medžio drožybos, peilių galandimo bei gamybos dirbtuves. Pirmosios medžių drožybos dirbtuvės vyks jau atidarymo vakarą su Augmantu Žygūnu Cibu.  


Ši paroda yra apie perteklių ir mastelį. Apie tai, kiek iš tikrųjų žmogui reikia. Aplinka mus išmoko vartoti, bet jeigu daiktus reikėtų pasidaryti pačiam, viskas būtų suvokiama visai kitais laiko, darbo masteliais. Parodoje pristatoma naujausia menininkės Lauros Garbštienės instaliacija, kurioje svarstoma apie ekologijos, vartotojiškumo ir mūsų kiekvieno vaidmenį sprendžiant šias dabarties pasaulyje itin aktualias temas ir problemas. Parodoje esantys objektai ir instaliacija yra nedideli ir iš pirmo žvilgsnio nežymūs. Bet galbūt toks ir yra tikrasis mūsų poreikis, kurio mes nesuvokiame kai aplink mus yra daiktų perteklius.

Ypač daug dėmesio šioje parodoje yra skiriama procesui, kuris čia tampa tam tikru mato vienetu. Tad menininkė kviečia pasinerti į veiksmą, tiksliau, peilių galandimo, gaminimo ir medžio drožybos dirbtuves, kurias ves savo srities žinovai. Bet svarbu įsidėmėti, kad šios dirbtuvės skirtos ne daiktų, o proceso kūrimui. Jis šiuo atveju tampa tuo svarbiausiu santykio tarp mūsų ir daiktų elementu. Svarbiausia, anot filosofo ir antropologo Gregory Batesono, yra tai, kas yra tarp, kitaip tariant santykis tarp vieno dalyko ir kito, kas yra tarp jų. Menininkė savo parodos kontekste šį teiginį perfrazuoja taip - svarbesnis yra ne daiktas, o jį supantys procesai.

Laura Garbštienė mokėsi Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 2002 m. kūrė videofilmus, instaliacijas, fotografijas, performansus, kuriuose dažniausiai narpliojamos tokios temos kaip eksperimentavimas kalba, žodžių prasmių ir reikšmių kaita, atsitiktinumas, subjektyvumas. Menininkės kūrybai būdingas akylas savęs, rutinos ir aplinkos stebėjimas. Nuo 2014 m. Garbštienės kūrybinis laukas pakrypsta į gamtos reiškinių, ekologinės sąmonės, buities ir nykstančių kaimo procesų apmąstymą. Šiuo metu menininkė gyvena Marcinkonių apylinkėse, čia organizuoja įvairius renginius, dirbtuves, simpoziumus, o taip pat Marcinkonių traukinių stoties pastate įkūrinėja parodinę erdvę ir menininkų rezidencijas.

Parodą lydės peilių gamybos, galandimo ir medžio drožybos dirbtuvės, paskaita apie ekofilosofiją ir Lauros Garbštienės filmų peržiūra. Renginiai bus anonsuojami atskirai.    


Parodos atidarymas galerijoje „Atletika“ (Vitebsko 21, Vilnius) 2019 m. spalio 17 d. 19 val. su medžio drožybos dirbtuvėmis, kurias ves Augmantas Žygūnas Cibas.
    
Paroda veikia spalio 18-31 d. trečiadieniais – šeštadieniais 16-19 val.

Renginį organizuoja Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga.
Daliniai rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

www.letmekoo.lt/atletika

 

Žymos:
LTMKS inf.,